Byggindustrin
2 min lästid

Nybyggnationerna minskar

22:a mars 2018, 10:51
Nybyggnationerna minskar
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier. Foto: Sveriges Byggindustrier
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Enligt en konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier faller antalet påbörjade bostäder från 55 000 nybyggnationer 2018 till 46 000 under 2019.

Det är ett tapp med nästan 20 000 sedan toppen 2017.

– Har regeringen någon plan för att motverka ett konjunkturfall – eller slarvar man bort chansen att rusta Sverige för 11 miljoner invånare? säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

“Nybyggnadsinvesteringar i bostäder har stigit kraftigt fyra år i följd. God förmögenhetsutveckling, låga räntor och en stark arbetsmarknad har skapat en gynnsam miljö för bostadsbyggande. Framöver kommer dock en mycket striktare kreditgivning, modesta reallöneökningar och stigande bolåneräntor för hushållen samt ränteavdragsbegränsningar för bostadsbolag att försämra makromiljön. Detta leder till att bostadsproduktionen minskar både i år och nästa år. Investeringsutvecklingen följer produktionstakten med viss eftersläpning och faller därför kraftigt först under 2019”, skriver Sveriges Byggindustrier i sin konjukturprognos. Länk till Sveriges Byggindustrier konjukturprognos Byggkonjukturen. 

Starkare på offentlig utveckling

Branschorganisationen lyfter ökade offentliga lokal- och anläggningsinvesteringar som en positiv motvikt, såsom sjukhus och järnvägar, stiger med 11 procent under perioden 2018-2019.

– När nyproduktionen av bostäder faller blir det ännu viktigare med offentliga investeringar. Satsningar på infrastruktur är en motor för bostadsbyggandet. Nu är rätt tillfälle att lånefinansiera större infraprojekt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

“Extra hårt mot hushåll med svag ekonomi”

Sveriges Byggindustrier har tidigare varnat för att kreditrestriktioner som det skärpta amorteringskravet påskyndar ett konjunkturfall.

– Bostadsbristen slår extra hårt mot hushåll med svag ekonomi i starka arbetsmarknadsregioner. Det kan till exempel vara en ensamstående föräldrar i behov av ett större boende, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Sveriges Byggindustrier konjunkturrapport kommer två gånger per år. Den procentuella nedgången i nyproduktion motsvarar drygt 30 procent sedan konjunkturtoppen 2017. Nyproduktionen av lägenheter i flerbostads- och småhus är nu tillbaka under 2015 års nivå.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0