Byggindustrin
2 min lästid

Invigning av nytt landmärke på Billingen

6:e december 2021, 15:22
Invigning av nytt landmärke på Billingen
Arena Billingen. Fotograf: Tobias Andersson
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Arbetet med att utöka kapaciteten av de friluftsaktiviteter som erbjuds på Billingen i Skövde har pågått sedan 2016. Motionsspåren har byggts ut, Billingecentret har byggts klart och utomhusbadet har renoverats, enligt ett pressmeddelande från Peab som genomfört arbetet på uppdrag av Skövde kommun.

Utvecklingen av Billingen består av flera delprojekt där både projektering och produktion i alla avseenden skett i nära samverkan mellan Skövde kommun och Peab. För att säkerställa kvaliteten på Arena Billingen som allaktivitetsarena där bland annat Skövde Bandy kommer husera har flera av de lokala klubbarna varit delaktiga i projektet. Även allmänheten kommer kunna använda isbanan och under sommaren ska den kunna användas för bland annat utomhuskonserter för upp till 7000 besökare.

Invigningen av Arena Billingen innehöll öppet hus hos de lokala föreningarna, spektakulära isshower samt uppträdanden av artister och barnens favorit Grannen Måns.

– Jag vill på vägnar av alla barn, föräldrar och ledare i vår nybörjaraktivitet Skridskokul tacka för det fina och funktionella taket som ni har byggt till nytta och glädje för alla i Skövde som vill åka skridskor. Ryktet om takets förtjänster har också spridit sig över stan. Vi har nämligen fått en fördubbling av antalet nyanmälda barn till Skridskokul och har varit tvungna att för första gången hålla en väntelista, säger Per Nordsjö, Skövde Bandyklubb.

Unik limträkonstruktion

Taket på arenan består av en unik limträkonstruktion på 18 bjälkar med stora spännvidder och höjdkrav utöver det vanliga.

– Arbetet med det nya taket och arenan har gått väldigt bra, projektorganisationen har hittat bra lösningar som resulterat i en mycket bra konstruktion. Det är ett riktigt samhällsbyggnadsprojekt och som Nordens samhällsbyggare känns det väldigt kul att bidra till Skövdes friluftsutbud, speciellt när vi ser så många besökare här varje dag, säger Sten Henriksson, projektchef på Peab.

– Det har varit ett superhäftigt och spektakulärt projekt som jag varit delaktig ifrån ax till limpa, Peab och kommunens samarbete har varit avgörande för genomförandet och att vara arkitekt för sådana beställare är en ynnest, säger Pontus Orrbacke, arkitekt på Krook & Tjäder.

#arena billingen #peab #skövde
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0