ByggindustrinDelar av Hisingsbron ska rivas – bara halvår efter invigningen
24.11.2021 15:20 5 min lästid

Delar av Hisingsbron ska rivas – bara halvår efter invigningen

24.11.2021 15:20 5 min lästid
Tre av Hisingsbrons fyra trapptorn ska rivas och byggas om igen. Bild: Max Hjalmarsson

Tre av Hisingsbrons fyra trapptorn ska rivas och byggas om igen. Bild: Max Hjalmarsson

I maj invigdes nya Hisingsbron i Göteborg, men nu – drygt ett halvår senare, tvingas vissa delar rivas och byggas upp på nytt. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Emilia Granberg
0

På grund av växande sprickor i betongen måste tre av fyra trapptorn i nya Hisingsbron helt eller delvis rivas. Efter det ska dessa gjutas om med ny armering.

– Gjutningarna har blivit fel och armeringarna var felkonstruerade, kort och gott. Konstruktören har tittat på det och kommit med utlåtandet att åtgärden behöver göras. Och att trapptornen inte ska öppnas för allmänheten förrän det är gjort, säger Christer Niland, chef för projekt på trafikkontoret, till Göteborgs-Posten.

Eftersom problemen är nyupptäckta finns det ännu ingen klarhet i när ombyggnaden ska startas, eller vem som ska stå för kostnaderna.

Förutom sprickproblemet har bron stött på flera andra bakslag, bland annat har bron ett flertal gånger fastnat i uppfällt läge.

– Vi har haft mycket händelser av olika slag. Det tycker nog jag också. Men det är en ganska unik och komplex konstruktion. Men visst, någon händelse för mycket tycker jag också att det har varit, säger Christer Niland till tidningen.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!