ByggindustrinSerneke häver mångmiljonavtal med Svenska Bostäder
23.11.2021 15:47 5 min lästid

Serneke häver mångmiljonavtal med Svenska Bostäder

23.11.2021 15:47 5 min lästid

Kv Plankan. Fotograf: Södergruppen Arkitekter

En kontrovers kring fördyringar av projektet uppges vara skälet till att avtalet hävs och arbetena avslutas i förtid.

Malin Rothenborg
0

Avtalet gäller en totalentreprenad för Kv. Plankan vid Hornstull på Södermalm i Stockholm som ingicks mellan Serneke och Svenska Bostäder i april 2019 då även byggstart skedde. Ett avtal som Serneke nu alltså valt att häva, enligt ett pressmeddelande från koncernen.

Den ursprungliga ordersumman för projektet uppgick till 480 miljoner kronor och enligt plan skulle projektet ha varit slutfört under i december 2021. Serneke har hunnit genomföra grundläggningsarbeten samt delar av nybyggnationen.

– Vi beklagar att vi inte har kunnat hitta en samförståndslösning kring de ökade kostnaderna i projektet och att bostäderna därför blir försenade, i synnerhet i en tid när behovet av nya bostäder är stort. Svenska Bostäder motsätter sig att betala fördyringar som de enligt vår uppfattning ansvarar för, vilket lämnar oss utan annat val än att avsluta kontraktet, säger Daniel Modéus, chefsjurist på Serneke.

Projektet omfattade totalt 158 lägenheter varav 66 hyresrätter i två nya våningar på en befintlig fastighet. På kvarterets innergård skulle en ny cirkulär byggnad uppföras innehållande 42 hyresrätter och 50 studentlägenheter.

Serneke kommer nu att säkra arbetsplatsen och fullfölja ett ordnat avvecklande av sitt åtagande i projektet.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!