ByggindustrinSå blir Amazons nya naturinspirerade kontor
14.11.2021 13:44 5 min lästid

Så blir Amazons nya naturinspirerade kontor

14.11.2021 13:44 5 min lästid
Bakom utformningen står arkitektfirman NBBJ.

Bakom utformningen står arkitektfirman NBBJ.

Byggnaden på drygt 2,8 miljoner kvadratfot kontorsyta planeras stå färdig 2025.

Myrna Whitaker
0

Näthandelsjätten Amazon har meddelat att man gjort en rad förändringar i designen av sitt nya huvudkontor i Arlington, Virginia, USA. Detta efter att företaget inhämtat synpunkter från lokala invånare och aktörer.

Kontorsbyggnaden som går under namnet Helix är ett 22-våningshus med en spiralstruktur på drygt 2,8 miljoner kvadratfot kontorsyta fördelat på tre byggnader. Komplexet, som inväntar på plangodkännande från Arlington County, ligger i Penplace-området och blir Amazons andra huvudkontor när det står färdigt 2025.

Byggnaden innehåller såväl den senaste tekniken som element för att skapa en hållbar och hälsosam miljö för Amazons anställda och det lokala samhället.

I de senaste förändringarna för det spiralformade glastornet har Amazon utökat dedikerade gång- och cykelvägar och lagt till ett bredare utbud av gröna planteringar på total 5 500 kvadratfot med stora topografiska variationer.

De gröna sfärerna är utformade som en plats där anställda kan arbeta eller koppla av medan de är nedsänkta i naturen. Områdena stämmer väl överens med det så kallade biophilia-koncepetet, som Amazon beskriver som ”den medfödda mänskliga önskan om att få komma i kontakt med naturen”.

I byggnaden finns även ett värme- och kylsystem som ska drivas med förnybar energi från en solfarm i södra Virginia. I övrigt blir planerna för det 22 våningar kontoret förblir oförändrade, bortsett från ett tillägg av en mittblocktrappa nära byggnadens bas i norra änden av platsen.

Byggandet av Amazons huvudkontor har bland annat lett till att över 4 miljarder dollar, motsvarande 34 miljarder kronor, investerats i transit- och infrastrukturprojekt i norra Virginia. Projekten kommer att byggas under det kommande decenniet.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!