Byggindustrin
2 min lästid

Swecos vd lämnar för NCC

12:e januari 2018, 11:12
Swecos vd lämnar för NCC
Tomas Carlsson, vd och koncernchef för NCC. Foto: NCC
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sweco AB  meddelar via ett pressmeddelande att Tomas Carlsson efter fem år kommer att lämna rollen som vd och koncernchef på Sweco för att bli ny koncernchef på NCC. Styrelsen har inlett processen med att utse en efterträdare. Tomas kommer att fortsätta i sin nuvarande roll under uppsägningstiden.

– Jag är mycket glad över att Tomas Carlsson blir NCC:s nästa VD. Tomas känner NCC:s verksamhet väl och under sin tid på Sweco har han fått möjlighet att bredda sitt kunnande. Han har skaffat sig erfarenheten att leda en konsultverksamhet och dessutom sett olika byggbolag agera på marknaden. Sweco har utvecklats starkt på börsen där aktiekursen har tredubblats. Tomas projekterfarenheter passar NCC som hand i handsken, säger Tomas Billing, ordförande i NCC.

Tomas Carlsson har varit VD för Sweco sedan slutet av 2012. Under Tomas tid som VD har bolaget ökat omsättningen från cirka 8 Mdr SEK till cirka 17 Mdr SEK med en stabil rörelsemarginal.

Tidigare var Tomas ansvarig för NCC:s svenska byggverksamhet. Denna verksamhet var då ungefär halva NCC omsättningsmässigt och omsatte runt 25 Mdr SEK.

Tomas är 52 år gammal. Han är civilingenjör från Chalmers och innehar en MBA från London/Columbia Business School.

– Det känns som att komma hem. Jag ser mycket fram emot att leda NCC och ser en stor potential att utveckla verksamheten vidare, säger Tomas Carlsson.

Tomas Carlsson kommer att tillträda sin befattning på NCC senast i juli 2018. Fram till dess Tomas tillträder fortsätter Håkan Broman som tillförordnad VD.

– Jag hoppas självklart att Tomas skall kunna starta tidigare än i sommar. Under tiden fram till att han startar har vi en utmärkt tillförordnad VD på plats i Håkan Broman. Håkan har redan vidtagit åtgärder för att reducera omkostnadsnivån och har dessutom rekryterat en ny stark ledare för affärsområde Infrastructure, Kenneth Nilsson från Skanska, som tillträder i april, säger Tomas Billing.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0