2017-10-03 Storsatsar på framtidens tandvård https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/09/framtidens-tandvård.jpg

Storsatsar på framtidens tandvård

Framtidens tandvård
Västra Götalandsregionen storsatsar på framtidens tandvård. Illustration: Pyramiden Arkitekter
Byggindustrin
Reportage

I början av januari tog man det första spadtaget för det nya tandvårdcentret som ska ligga bredvid entrén till Skaraborgs Sjukhus i Skövde. 

– Bygget omfattar en nybyggnad som blir ett komplett centrum strax över 9000 kvm. På översta planet kommer Folktandvårdens specialisttandvård och sjukhusets käkkirurgiska verksamhet samlokaliseras, säger Joakim Staaf som är projektledare på Västfastigheter.

» Läs också: SVF renoverar Stenbockska palatset

Med den nya byggnaden gör Västra Götalandsregionen en storsatsning för framtidens tandvård på många plan. Det politiska målet är bland annat att kunna ge patienter en så bra vård som möjligt, något man hoppas uppnå med ett samlat specialisttandvårdscentrum.

– Förutom tandvårdcentret kommer det finnas en ögonmottagning, smärtenhet samt en medicinsk-, och en reumatisk mottagning på plan ett och två. Vi har fått tänka flexibelt för att lokalerna ska kunna anpassas till andra mottagningar i framtiden.

Framtidens tandvård
Bygget omfattar en nybyggnad som blir ett komplett centrum strax över 9000 kvm. Illustration: Pyramiden Arkitekter

Projektet har tydliga klimat- och miljömål. Enligt Joakim Staaf har regionen ett övergripande energimål som innebär att alla nya byggnader ska klara 60 kWh/m2, år inklusive verksamhetsdelen.

– Vi ligger väldigt nära regionens energimål. Från beställarhållet har vi anlitat en miljösamordnare i projektet som arbetar med medvetna val, mot Byggvarubedömningen och som är behjälplig vid LCC-analyser.

Enligt Joakim Staaf tappade man ca tio veckor med tidplanen på grund av oväntade markförhållanden. Men vi tar in lite på det för varje vecka nu.

– I våras upptäcktes usla markförhållanden vilket inneburit att vi fått gräva ut ca 7–8000 kubikmeter extra. Detta kommer inte påverka slutdatumet som är påsken 2019, avslutar Joakim Staaf.

Text av Myrna Whitaker

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!