Hantverk i produktionen belönas med arkitekturpris

Skickligt hantverk i bostadsproduktionen
Byggindustrin

Vinnaren av Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris år 2017 är: Bostadsrätterna i Studio 1 i Örgryte med HSB som beställare och Johannes Norlander Arkitektur som arkitekt. 

Juryns motivering till regionens bästa byggnad 2017 är följande:

– Med bedövande tyngd vilar de mörka tegelvolymerna tryggt i den svaga sluttningen. Som om teglets svärta kunde smitta samverkar detaljer till en nivå att de nästan suddas ut. Fönster, balkonger, räckverk, entréer, dörrar, socklar är skickligt hanterade och reducerade till ett för bostadsbyggandet sällsynt och välbehövligt lugn. Generösa entrérum med intilliggande gemensamma lokaler sammanbinder effektivt varsitt trapphus med goda sociala förutsättningar. De centralt placerade mörka trapphusen förstärks av mörkt tegel och rå betong. Lägenheterna är kontraster, i ovanligt grunda rum i l ödar ljuset genom stora fönsterpartier. Arkitekt och bygg herre undviker ambitiöst byggprocessens normala fallgropar, och ger oss en viktig förebild i tider av enorm bostadsproduktion.

Studio 1
Arkitekt: Johannes Norlander Arkitektur Beställare: HSB Göteborg

De nominerade presenterade sina projekt vid en prisgala på FOLK under onsdagskvällen. Därefter tillkännagavs vinnaren. Vinnarna gratulerades med en specialgjuten plakett av Jonatan Sahlin, diplom. Alla nominerade fick buketter inspirerade av respektive byggnad skapade av Lisa Carlsson på Växtverket.

Övriga nominerade var:
> Radhusen Masthuggsterrassen ovanpå BRF Masthugget av Ferrum Arkitekter

> Vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön av Wingårdhs Arkitekter

> Villa R i Ljungskile av Krook & Tjäder och Maria Lundahl

2015 gick priset till Bastun i Frihamnen, som togs fram av Raumlabor tillsammans med Älvstranden Utveckling. Tidigare hette föreningens arkitekturpris ”Helge Zimdalpriset”, år 2015 ändrades namnet till ”Sveriges arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris”. Ett långt namn, men en mer korrekt benämning med tanke på vilka som förvaltar priset och vilket geogra skt område som priset omfattar.

I prisjuryn 2017 sitter Mia Edström, Per Bornstein och juryordförande Mattias Gunneflo.

Fotograf: Rasmus Norlander

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!