2021-07-11 Permats: Modern ventilation behöver uppmärksammas https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/07/Britta-Permats-vd-Svensk-Ventilation_foto_-Svensk_Ventilation.jpg

Permats: Modern ventilation behöver uppmärksammas

Britta Permats. Foto: Svensk Ventilation
Britta Permats. Foto: Svensk Ventilation
Byggindustrin
Reportage

Ventilationsåtgärder i byggnader kan göra stor nytta för klimat, miljö och hälsa. Det skriver Svensk Ventilation i sin senaste rapport. Enligt branschorganisationens vd behöver svenskar uppmärksammas mer på moderna ventilationssystems fördelar – och riskerna vid felanvändning.

Bland annat efterfrågade Svensk Ventilation i rapporten ett energieffektiviseringsstöd som omfattar ventilation. Det har nu kommit, där stöd ges till åtgärder som förbättrar energiprestandan med 20 procent. Men mer borde göras – det menar organisationens vd Britta Permats.

– Åtgärdspaket som halverar energianvändningen vore det bästa. När nivån är på 20 procent så är det redan lönsamt som det är, så något stöd för det kanske inte behövs i det fallet, säger hon.

I rapporten nämns också att ventilationssystem kommer att få ett större fokus i den allmänna debatten till följd av pandemin. Trots att coronaviruset är en droppsmitta så bildas aerosoler som är kvar i luften under en längre tid. Då är ett välfungerande ventilationsflöde viktigt i kampen mot viruset.

– Man kan självklart öppna fönstren och vädra, men det räcker inte alltid och är inte särskilt kul under vintern, säger Permats.

Det är dessutom en åtgärd som kan ha negativa hälsoaspekter. De flesta hus i Sverige har i dag frånluftsventilation – ett miljövänligt och ekonomiskt system där ventilationsluften fläktas ut ur huset, medan tilluften letar sig ut själv. Men om man under en längre tid vädrar i ett rum riskerar man att sätta ventilationen ur spel i andra delar av huset.

– Det är viktigt att vädra på rätt sätt – alltså ordentligt men under kort tid. Om man själv sover med öppet fönster, och har en familjemedlem med stängd dörr och stängt fönster, så får de väldigt dålig luft, säger Permats.

Därför lanserar branschorganisationen nu en informationskampanj till hösten. Målet är att höja den allmänna medvetenheten om hälsoriskerna – vilka bland annat är astma, trötthet och eksem.

– Det är viktigt att folk vet om det här. Jag är osäker på i vilket mån fastighetsägare har informerat om det, men vi måste hjälpas åt så att folk förstår, säger branschorganisationens vd.

Moderna ventilationslösningar kan också ha en positiv inverkan på miljön. EU-kommissionen har som målsättning att Europa ska bli klimatneutralt år 2050. Då sektorn bostäder och service i Sverige står för nära 40 procent av energianvändningen, ser Permats ventilationen som en nyckelfaktor för att nå målen.

– Det har aldrig så mycket fokus på ventilation som det är nu. Men det behövs mer forskning. Vi har varit med och hjälpt KTH, Chalmers, och universiteten i Lund och Umeå att söka pengar för att forska på det. Det behövs verkligen tittas mer på, säger hon.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!