Bostäder reportageSnart dags för inflytt i nya konceptet RAW
01.11.2021 14:39 5 min lästid

Snart dags för inflytt i nya konceptet RAW

01.11.2021 14:39 5 min lästid
Ett helt nytt bostadskoncept byggs i Uppsala. Bild: TMRW / Berg Thornton Arkitekter

Ett helt nytt bostadskoncept byggs i Uppsala. Bild: TMRW / Berg Thornton Arkitekter

I Uppsala byggs ett helt nytt bostadskoncept.

Emilia Granberg
0

I hjärtat av Uppsala bygger RAW Property AB Sveriges första RAW-projekt. RAW är ett helt nytt koncept på svenska marknaden där kunden köper kvadratmeter i stället för rum och kök. Nu har första projektet RAW Rosendal kommit till sitt slutskede, och i november lämnas lägenheterna över till köparna.

Nu börjar det närma sig inflytt för köparna av de 50 lägenheter som RAW Property byggt i Uppsala. De nya lägenheterna i RAW Rosendal är ett helt nytt koncept på svenska marknaden där kunden själv kan välja hur lägenheten ska designas. Förutom kök och badrum finns inga färdiga rum i lägenheten vilket innebär att de boende själva får bestämma planlösning, ytskikt och interiör.

Idén till det nya bostadskonceptet föddes när RAW Property såg ett referensobjekt i Finland.

– År 2012 såg vi projektet Tila housing i Finland som Pia Ilonen ritat. Vi bestämde oss då för att åka dit och träffa henne och titta på huset, och när vi såg det tyckte vi att det var fantastiskt snyggt. Vi kände direkt att det här var något vi behövde införa i Sverige, berättar Oliver Thornton, vd på RAW Property.

Sedan RAW Rosendal presenterades på svenska marknaden har intresset för bostäderna varit stort och nu har snart alla lägenheter sålts. Nu ska byggnaden slutbesiktas och strax därefter kommer köparna kunna tillträda sina lägenheter.

– I mitten av november kommer köparna börja flytta in. Då är lägenheterna fortfarande rawa så då kommer de boende börja med sina egna projekt inne i lägenheterna. Hur lång tid detta kommer ta beror på vad de boende vill göra. Vissa kanske kommer vilja bygga flera rum medan vissa väljer att flytta in som det är och ha kvar betongstommen synlig, säger Oliver Thornton.

I det nya huset har 50 lägenheter byggts på mellan 29 och 170 kvadratmeter. Här har takhöjden ökats för att ge möjlighet till ett loft eller en extra våning. Vidare har lägenheterna utformats för att fortsätta vara flexibla över tid.

– Förutom att de boende själva får bestämma över sina lägenheter, vilket vi tycker är väldigt viktigt, är lägenheterna även miljövänliga. Dels eftersom inga behöver flytta in och riva ut vilket minimerar slöseri av resurser, dels för att inga bärande väggar byggs inne i lägenheterna. Det gör att flexibiliteten ligger kvar även för framtida ägare och flexibiliteten har verkligen varit en drivkraft för oss, avslutar Oliver Thornton.

Bild: TMRW / Berg Thornton Arkitekter
Bild: TMRW / Berg Thornton Arkitekter

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!