Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Detaljplan för 670 lägenheter på rekordtid

10:e augusti 2016, 07:32
Detaljplan för 670 lägenheter på rekordtid
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Detaljplanen för det nya bostadsområdet Tingstorget i Alby har nu vunnit laga kraft efter att ha godkänts av kommunfullmäktige i Botkyrka.

– För Botkyrka kommun är Tingstorget en enormt viktig del i att fortsätta samhällsbygget och bygga helt nya, hållbara stadsdelar, säger Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun.

Planprocessen för Tingstorget som startade i januari 2015 har varit rekordsnabb och har på bara 16 månader vunnit laga kraft efter beslut av Botkyrkas kommunfullmäktige den 21 juni. Det betyder att projektet är godkänt i alla instanser och att markarbeten kommer starta omedelbart.

Ambition att sätta spaden i marken

Den snabba processen har varit möjlig tack vare en kombination av god vilja och tätt samarbete mellan Botkyrka kommun, byggherren Titania och Arkitema Architects.

– Det handlar om att vi från kommunen har varit väldigt måna om projektet, det har haft en hög prioritet. Men också att samarbetet med byggherren har varit väldigt bra med en gemensam ambition att faktiskt sätta spaden i marken, säger Ebba Östlin.

Ola Göransson är partner vid Arkitema Architects och även enligt honom är det samarbetet mellan de tre aktörerna varit väldigt effektivt.

– Hela processen har varit fantastisk och samarbetet med Titania och Botkyrka kommun har varit väldigt öppet och prestigelöst. Det är det som är framgångsfaktorn i projektet, säger Ola Göransson.

Projekt med nytt förhållningssätt

Grundtanken bakom Tingstorget är att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart bostadsområde som dessutom kommer byggas med hög effektivitet. inflyttning i det första huset sker under 2017 och alla 670 lägenheter beräknas vara färdigbyggda 2020.

– Tingstorget är vårt största projekt i Stockholm och jag är sugen på att se husen i sitt sammanhang. Projektet har ett nytt förhållningssätt, både i dess omfattning och att vi har betydligt tydligare och bättre definierade rum mellan husen, säger Ola Göransson, partner på Arkitema Architects.

Området kommer att byggas på Albyberget runt den övre tunnelbaneuppgången och består av 670 bostadsrättslägenheter fördelade på elva punkthus och tre lamellhus. Husen delar ett gemensamt arkitektoniskt uttryck men har en stor variation genom olika höjd, fasadfärg och placering i den kuperade terrängen.

Bostäderna består till större delen av 1:or och 2:or och kommer att ha en prissättning som är lämplig för förstagångsköpare. Den nuvarande tunnelbaneingången kommer att byggas in i ett av husen och det kommer även finnas ett gruppboende och butikslokaler.

#arkitema #arkitema architects #arkitemaarchitects #bostadsrätter #byggnationer #byggprojekt #detaljplan #lägenheter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0