Bostad”Många kommer att tillbringa mer tid på balkongen”
02.07.2020 16:32 3 min lästid

”Många kommer att tillbringa mer tid på balkongen”

02.07.2020 16:32 3 min lästid
Stefan Lindberg, Bolagsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum. Foto: SBC

Stefan Lindberg, Bolagsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum. Foto: SBC

Intervju med Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC, Sveriges bostadsrättscentrum.

Jesper Norell
0

Balkongen ökar i popularitet bland landets bostadsrättsföreningar. Förutom att den är en viktig del i våra flerbostadshus, inte minst under den pågående coronapandemin, så ses balkongen som ett bra sätt att öka lägenhetens och fastighetens marknadsvärde. 

– En balkong ger möjlighet att komma ut och få luft. I synnerhet där det ej finns så mycket grönområden. Balkongen blir även som en förlängning av bostaden och normalt sett höjer det värdet på lägenheten. De brukar kunna vara en investering även för föreningen som höjer marknadsvärdet på fastigheten, säger Stefan Lindberg.

I tider av begränsade resmöjligheter, inte minst nu, under sommaren, så kan balkonger fungera som en alternativ plats för umgänge och aktiviteter. 

– Jag tror att många kommer att tillbringa mer tid på balkongen denna säsong. Många jobbar hemifrån, är kanske permitterade och så råder även reseförbud. För många människor är balkongen den enda möjligheten att komma ut. På grund av pandemin råder restriktioner och många följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika folksamlingar, säger Stefan Lindberg.

För många är balkongen och dess utrymme en plats för social aktivitet. De kan glasas in och därigenom öka värdet på bostaden ytterligare. Det är dock viktigt att vara försiktig och systematisk när man väljer att investera i balkonger – för det finns risker för privatpersoner samt bostadsrättsföreningar.

– Styrelsen kan driva processen att anskaffa balkonger i fel ordning och börja med att skriva ett kontrakt med ett företag och sedan gå till föreningsstämman. Om stämman sedan skulle rösta nej kan det leda till avtalsrättsliga dispyter med företaget. Det räcker inte med ett styrelsebeslut för att anskaffa balkong utan det krävs en föreningsstämmas godkännande.

– Sedan får man inte heller göra vad som hest med sin balkong. Att exempelvis sätta upp markiser kan vara ett ingrepp på balkongen eller fasaden som kräver styrelsens tillstånd. Det kan vara förändringar som är bygglovspliktiga om det innebär en förändring på fasaden, avslutar Stefan Lindberg.

Sveriges BostadsrättsCentrum AB, eller SBC, har sedan 1921 arbetat med att hjälpa bostadsrättsföreningar att få ut så mycket som möjligt av sin verksamhet. De är experter på områden som stambyten, stadgeändringar och flerårsbudgetar. Koncernens intäkter uppgick år 2018 till 436 miljoner kronor.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!