BostadBrf Skörda och Odla under uppförande
6/08/2018 2min lästid

Brf Skörda och Odla under uppförande

6/08/2018 2min lästid
Brf Skörda och Odla under uppförande

Tillsammans ska boenden
odla och skörda. Bildkälla: Ikano

Ska uppmuntra till stadsodling.

Skörda och odla – det är namn på nya bostadsrättsföreningar under uppförande i Huddinge. Tillsammans med redan färdigställda byggnaden Moroten vill Ikano bostad inspirera till en hållbar livsstil.

I närhet av Huddinge Centrum ger Ikano bostad skäl till de namn som givits till bostadsrättsföreningarna Skörda, Odla och Moroten. De byggs klimatsmart, de utnyttjar varje kvadratmeter till fullo – och odlingslådor ska uppmuntra till stadsodling.

– En expert på stadsodling har hjälpt oss i projektet och haft informationsmöten med våra lägenhetsköpare. Det ger ett ansvar och konsekvenstänk i ”vad som jag gör påverkar alla andra”. Det kan handla om flera saker, till exempel hur man hanterar sina sopor, säger Märit Olofsson Nääs, projektchef hos Ikano bostad.

Brf Moroten är redan klar och inflyttad, men föreningarna Odla och Skörda är just nu under konstruktion. Hos den förstnämnda så är stommen färdigställd, taket är på och just nu har de kommit igång med det invändiga arbetet. Brf Skörda ligger snäppet bakom, då de i skrivande stund precis börjat lägga taket.

Tanken kring bostadsrätterna, som i snitt kommer att bli runt 45 kvadratmeter stora, är att de ska finnas ett hållbarhetstänk såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt. 

– Vi vill ha små men prisvärda lägenheter som flera ska kunna ha råd med, kanske främst yngre par, ensamstående föräldrar eller som första lägenhet. Mellan byggnaderna vill vi utforma en gård som ska bli en mötesplats för de boende, med en lekplats, grill och gemensamma odlingar genom att bygga växthus och förråd, säger Märit Olofsson Nääs.

Hur påverkas projektet då av läget i dagens bostadsmarknad?

– Själva uppförandet av projektet påverkas inte. Men vi behöver titta närmre på hur vi ska marknadsföra lägenheterna och om vi kan addera något ytterligare till våra köpare. 

Text av Philip Erdtman

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!