Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Ikano bygger bostäder med grön ådra

27:e september 2017, 08:05
Ikano bygger bostäder med grön ådra
Med grönska runt knuten bygger Ikano Bostad ett nytt bostadskvarter med preliminär inflyttning under kvartal 2, 2017. Foto: Anders Strömgren
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

I Sjödalen i Huddinge förvandlas nu klassisk industrimark och ett nytt attraktivt bostadsområde växer fram, ett stenkast från Huddinge Centrum. 

Med grönska runt knuten bygger Ikano Bostad ett nytt bostadskvarter med preliminär inflyttning under kvartal 2, 2017. Sjödalens första kvarter, Brf Moroten består av ett punkthus och ett lamellhus, som tillsammans rymmer 91 lägenheter.

Det nya bostadskvarteret i Sjödalen, Huddinge är unikt till sin arkitektur och till lägenheternas utformning. Martin Henriksson, arkitekt, fick uppdraget att se över möjligheten att vrida Ikano Bostads kvadratssmarta tankar ytterligare ett varv och skapa ett modernt bostadskvarter med många små och kompakta lägenheter. Ikano bostad har valt att utforma och profilera med en grön ådra. Detta innebär bland annat välplanerade och härliga innergårdar.

I kvarteret Brf Moroten, ingår sammanlagt 91 kvadratsmarta lägenheter fördelade på 1–3 rum och kök. Lägenheterna är 27–63 kvm, alla med odlingsbara balkonger eller uteplatser mot gata eller den generöst tilltagna innergården. Samtliga har väl genomtänkta planlösningar, där varje kvadratmeter har sin funktion och utnyttjas på bästa sätt. De boende i Brf har tillgång till 36 parkeringsplatser i inomhusgarage under fastigheten.

Husen byggs i betong som är ett material med många fördelar. Det är hållbart och ljudisolerat vilket skapar en tyst och behaglig känsla i rummen. Husen är välisolerade vilket sparar energi vid uppvärmningen.

Brf Moroten, Sjödalen Huddinge
Antal lägenheter: 91
Storlek: 1–3 rum och kök
Inflyttning: Q2 2017

I projektet Brf Moroten har Rönninge Elkonstruktion (Reko) fått uppdraget som Elentreprenörer av Ikano bostadsproduktion. Det stockholmsbaserade företaget erbjuder elinstallationer, byggnadsautomation och konsultuppdrag. 

Vårt uppdrag omfattar allt från inkommande servis som Vattenfall levererade till belysning i trapphus. Det handlar om fastighetscentral och serviscentral, strömförsörjning och installation till lägenheterna, datafiber och belysning i vindar, källare och garage. All belysning till LED-alternativ, säger Anders Strömgren.

När det gäller bostadsproduktion är projektet förhållandevis stort för Reko och har rullat på bra med vissa utmaningar.

Ikano har sitt sätt att bygga på som de kallar VSAB (vårt sätt att bygga). Vi är inte helt bekanta med det från början men vi har kommit in i det bra och har dessutom kommit med förslag om förbättringar.

Samarbetet förklarar Anders Strömgren som mycket bra.

Samarbetet har fungerat jättebra med Ikano, de har sunda värderingar och en schysst policy. Alla har verkligen fått vara delaktiga och det har funnits en öppen och rak dialog.

Text av Myrna Whitaker

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0