BostadJM bygger nya yteffektiva lägenheter
1/09/2017 3min lästid

JM bygger nya yteffektiva lägenheter

1/09/2017 3min lästid
JM bygger nya yteffektiva lägenheter

Nya hyresrätter i Täby av JM.
Illustration: Sweco

JM Hyresbostäder bygger 136 hyresrätter i Täby.

I Hägernäs i Täby bygger JM Hyresbostäder 136 hyresrätter i egen regi och förvaltning. Projektet är en naturlig utökning av det bestånd av bostadsrätter som vuxit fram i området de senaste tio åren, menar Julia Kågström, projektledare på JM Hyresbostäder.

Byggnaden utgörs av ett lamellhus med varierande taknivåer fördelat på sju trapphus. Lägenheterna varierar från ett till fem rum och kök, samtliga med en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.  Fastigheten är placerad i nära anslutning till skola, idrottsplats, service och grönområden.
– På JM bygger vi hus att trivas i och i likhet med JM:s andra bostadsprojekt håller hyresrätterna en hög standard med kakel och klinker i badrum och ekparkett i hela bostaden, säger Julia Kågström.

» Läs byggnyheten om bostad: Lägenheter i Alingsås

Projektering av programhandlingen påbörjades under kvartal 3 2015, produktionsstart under kvartal fyra 2016 och inflyttning sker under kvartal två 2018 fram till kvartal ett 2019. Ambitionen med projektet beskriver Julia Kågström är att återge områdets kvalitéter, såsom vatten, grönska och natur.
– Vårt fokus under projektet har legat på att skapa yteffektiva lägenheter med god variation och storlek som passar en bred målgrupp. Väggarna och trapphuset i entrén kommer målas med konstverk med motiv som förankras med Hägernäs. På JM strävar vi alltid efter att skapa hus att trivas i och Spaken är inget undantag.

136 lägenheter i JM's projekt Spaken i Täby. Illustration: Sweco
136 lägenheter i JM’s projekt Spaken i Täby. Illustration: Sweco

De främsta utmaningarna har varit fastighetens geotekniska förutsättningar. En stor del har handlat om att identifiera och riskeliminera det artesiska vattnet som återfinns på stora delar av fastigheten.
– De geotekniska förutsättningarna har bidragit till att huskropparna har alla olika nivåer för grund och källare, vilket genererat en del utmaningar i att skapa en så rationell produkt och produktionsordning som möjligt, säger Julia Kågström.

Gestaltningsmässigt hade JM väldigt tidigt under planarbetet en god dialog med kommunen avseende utformning och anknytning till befintlig bebyggelse. Spaken bidrar delvis till att skapa en port in till Hägernäs och det var viktigt för både JM och kommunen att det avtrycket upplevs attraktivt.
– I och med detta har även tegelfasaden varit en hög fokusfråga under projektutformningen. Vi ville skapa en fastighet som både fångar upp de gamla delarna av Hägernäs, likväl som den nya och lite mer moderna arkitektur som återfinns längs med Hägernäs strand.

I JM:s lågenergihus är det isolerade ytterväggar och fönster, värmeåtervinning och individuell varmvattenmätning. Lågenergihuset innebär minskade värmekostnader och därmed minskade koldioxidutsläpp.
– Det ska vara lätt att bo miljövänligt och med bra inomhusklimat i en bostad byggd av JM Hyresbostäder. Vi lägger även högt fokus vid den sociala hållbarheten och försöker skapa allmänna utrymmen och innergårdar som ska upplevas trygga, trevliga att vistas i och som bjuder in till spontana möten, avslutar Julia Kågström.

Under våren pågår en fas där mark- och grundarbetena övergår till stomresning. Beräknad projektkostnad cirka 320 miljoner kronor.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!