Byggindustrin Bostad
3 min lästid

Riksbyggen med fokus på sociala mötespunkter

9:e maj 2017, 10:12
Riksbyggen med fokus på sociala mötespunkter
Möten. Nya platser skapas med Riksbyggen fokus på det sociala livet och behovet för äldre.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I ett samarbete mellan Nässjö kommun och Riksbyggen omvandlas nu Parkgården till ett trygghetsboende med fokus på gemensamytor. 

Rivningen av planen med lägenheter har precis påbörjats och färdigprojekteringen pågår för fullt. Projektet syftar till att bygga om det ordinarie ålderdomshemmet till ett trygghetsboende.
– Renoveringen omfattar cirka två tredjedelar av byggnaden och entréplanet kommer inrymma allt från hemsjukvård till seniorföreningar. Dessutom kommer det ges plats åt till bland annat gymnastiksal, fotvård och hårvård. Ovanför entréplanet kommer det inrymma totalt 114 lägenheter varav 72 är nyrenoverade trygghetslägenheter och resterande ett befintligt särskilt boende i olika, säger Frank Amorim, projektledare på Riksbyggen.

I projektet satsas stora medel på gemensamhetsytor. Till exempel en kiosk som ska drivas av boende samt teater och biosalong. Innergården kommer innehålla en boulebana, drivbänkar för odling och grönska som kontinuerligt blommar med skiftande årstider.
– Mycket läggs på den gemensamma anläggningen då sociala mötespunkter är väldigt viktigt för äldre personer som inte alltid kan ta sig längre sträckor utan besvär, säger Frank Amorim.

Enligt Frank Amorim har man försökt ljusa upp miljön genom att byta ut samtliga fönster och kulören för att ge ett ljusare intryck. Projektet har också medfört utmaningar, bland annat att skapa en modern anläggning i ett hus som är byggt när helt andra förutsättningar rådde.
– En annan utmaning är att skapa en positiv anda kring projektet. Det är en fastighet i centrala Nässjö som de flesta har en beröringspunkt till, säger Frank Amorim.

Riksbyggen arbetar in ett FTX-system som innebär ett bättre inomhusklimat och återvinning. Nya fönster gör att det bland annat blir ett bättre U-värde. De använder sig av Sunda hus för att verifiera och dokumentera de byggmaterial som används. Frank Amorin tror att innergården och uteplatsen kommer att bli de stora attraktionskrafterna.

Projektet startade hösten 2016. Första etappen förväntas stå klart sommaren 2017, andra etappen våren 2018 och den tredje hösten/vintern 2018.

Bolagets hittills största projekt
Byggföretaget Eriksson & Lönn gör alltifrån enstaka dörrbyten hos privatpersoner till större general- och totalentreprenader. Bolaget startade 2011 och jobbar med renovering, om- och tillbyggnation samt nybyggnationer.
– Vi har en flexibel organisation och anpassar oss efter projektets komplexitet. I dag är vi ett av de större byggbolagen på Höglandet, säger Sofie Lönn.
Parkgården är bolagets största projekt hittills vilket också medfört utmaningar.

– Den stora utmaningen blir hur logistiken ska lösas då Parkgården ligger centralt i Nässjö och vi har knappt om utrymme för transporter, materialupplag och etablering, säger Sofie Lönn.
Ett utvecklingsområde som Eriksson & Lönn jobbar på är kvalitets-miljö och arbetsmiljö. Dessutom har bolaget påbörjat en Povelutbildning genom Sveriges Byggindustrier.

– Det vi är extra stolta över är våra engagerade medarbetare. Vi är rädda om dem och gör vad vi kan för att skapa en trygg och säker arbetsplats, säger Sofie Lönn.

Enligt Sofie Lönn finns rätt förutsättningar för ett lyckat projekt. Det bygger bland annat på ett gemensamt engagemang.
– Riksbyggen är en proffsig beställare vilket underlättar för projektet i helhet. Vi löser utmaningarna gemensamt. Det är ett härligt och sammansvetsat projektteam där alla har samma mål, att kunden ska bli nöjd och att vi ska lämna ett bra jobb som både vi och beställaren kan vara stolta över.

Text av Myrna Whitaker

#nya lägenheter #riksbyggen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0