BostadJM visar miljöfokus i Kungsladugård
14/12/2016 2min lästid

JM visar miljöfokus i Kungsladugård

14/12/2016 2min lästid
JM visar miljöfokus i Kungsladugård

JM bygger enbart lågenergihus vars energibehov är betydligt lägre än myndighetskraven.
Illustration: JM

JM energiklassar alla nya bostäder

Byggnationen av flerbostadshusen i Kungsladugård i Göteborg är ett unikt projekt till skillnad från faciliteter som JM AB tidigare arbetat med. Det blir ett kvarter som numera kommer förena landshövdingehusens formspråk med modern bekvämlighet.
— Att uppföra en nybyggnation i området Kungsladugård med garage under huset är unikt. Dessutom kommer flera lägenheter ha dubbla balkonger och vissa är utrustade med en stor köksö, säger Karin Henström, projektledare på JM AB Region Väst.

Husets stomme är färdigrest och under våren kommer tak och fasadarbeten utföras. Men att bygga nytt i ett område som Kungsladugård är enligt Karin Henström en angenäm utmaning.
— Vi har tagit fasta på landshövdingehusets regelmässiga upprepningar men varit noga med att ge huset en egen samtida identitet. Med moderna bekvämligheter och materialval tar vi landshövdingehuset in på 2000-talet, säger Karin Henström.

JM AB energiklassar alla nya bostäder. De ritar och bygger enbart lågenergihus vars energibehov är väsentligt lägre än myndighetskraven. Enligt Karin Henström återvinner de värmen ifrån luften och mäter varmvatten individuellt i varje enskild lägenhet.
— Bostaden är dessutom byggd för att underlätta en grönare vardag med bland annat energisnåla vitvaror, vattensnåla installationer, sunda och beprövande byggmaterial samt utrymmen för källsortering, säger Karin Henström.

JM AB tillämpar försiktighetsprincipen, vilket innebär att produkter som misstänks ha en negativ miljöpåverkan väljs bort direkt.
— Via vår miljödatabas kontrolleras alla byggprodukter som kan tänkas orsaka miljöproblem. Bostäderna har helt PVC-fria yt- och tätskikt, säger Karin Henström.

Enligt Karin Henström har JM AB aldrig tidigare i någon region i Väst väckt så stort intresse i ett och samma projekt.
— Vi har lyckats med att ta fram något som kunderna efterfrågar. Vi är även stolta över att vi lyckats få till något som är modernt med ändå genuint i detta landshövdingekvarter, avslutar Karin Henström.

Text av Myrna Whitaker

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!