BostadTengbom ritar Light Factory GBG för JM
28/09/2016 2min lästid

Tengbom ritar Light Factory GBG för JM

28/09/2016 2min lästid
Tengbom ritar Light Factory GBG för JM

Illustration över Light Factory i Göteborg.
Illustration: Tengbom

Tengbom vann uppdraget att rita Light Factory Gbg för JM.

Arkitektkontoret Tengbom har vunnit två arkitekttävlingar avseende bostadsområdet Södra Centrum i Göteborg. Den nya innerstadsdelen kommer att präglas av en nyskapande hållbar urban arkitektur och stadsmiljö.

Tengbom vann uppdraget att rita Light Factory Gbg för JM, ett bostadshus med 250 lägenheter ovan ett gatuplan med butiker, caféer och restauranger. Lägenheterna har öppen planlösning och stora fönsterpartier. Den urbana studiokaraktären förstärks när hela lägenheten är ett stort sammanhängande rum. Huset är uppdelat i två segment – Light Factory Nyx  är mindre lägenheter med industriell karaktär. Light Factory Nova är smarta lägenheter i ett mer sobert utförande.

– Med Light Factory Gbg kommer vi skapa ett häftigt landmärke och en attraktiv stadsdel för citymänniskan. Lägenheterna har flexibla planlösningar vilket ger luftiga bostäder på en mindre yta, säger Henrik Sjölin, JM:s projektchef för Södra Centrum.

Förutom butiker och restauranger ska gemensamma ytor som lounger och New York-inspirerade takterrasser fungera som naturliga mötesplatser. Genomgående för arkitekturen är stadsmässigheten.

– Tengbom har förmånen att utforma en väl sammanhängande och genomtänkt stadsmiljö i Södra Centrum. Den urbana arkitekturen och stadspulsen kommer gå som en tydlig röd tråd från den yttre miljön och in till bostäderna, säger Hans Lindgren, uppdragsansvarig arkitekt för Light Factory Gbg på Tengbom.

JM byggstartade projektet den 1 januari 2016 och planerar att de nya lägenheterna är färdiga för inflytt Q1 2018.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!