BostadSABO svarar på vårbudgeten
18/04/2017 1min lästid

SABO svarar på vårbudgeten

18/04/2017 1min lästid
SABO svarar på vårbudgeten

”Vårbudgeten saknar nya förslag för en bättre hyresmarknad”
På bild Anders Nordstrand, VD för SABO.
Bild: SABO

“Innehåller inga nya förbättringar av bostadsmarknaden”

Den ekonomiska vårpropositionen som presenteras idag innehåller inga nya förbättringar av bostadsmarknaden, konstaterar SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

– Regeringen arbetar vidare med sitt 22-punktsprogram för bostadsmarknaden, men jag saknar skatteförslag som ger hyresrätten ekonomiska förutsättningar, likvärdiga de andra upplåtelseformerna. En skattereform skulle ge nödvändiga, betydliga och långsiktiga förbättringar av hyresmarknaden, säger Anders Nordstrand, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

SABO har förståelse för att reformer tar tid, de ska vara väl genomtänkta och förankrade. Men med tanke på dagens bostadsbrist är det viktigt att påbörja en skattereform för hyresrätten och en formulering om en sådan intention i vårpropositionen hade varit önskvärd.

– Det är idag cirka 3000 kronor dyrare att bo i hyresrätt jämfört med bostadsrätt och egnahem, vilket varit väl känt i flera år. Den skillnaden är helt orimlig med tanke på den stora efterfrågan på nya och renoverade hyresrätter, säger Anders Nordstrand.

I budgetpropositionen framhåller regeringen att det framför allt behövs en ökad nyproduktion av flerbostadshus och hyresrätter med överkomliga hyror och regeringen har därför sedan tidigare tagit beslut om ett investeringsstöd med inriktning på hyresrätter och studentbostäder som gäller sedan 1 januari i år.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!