ArkitekturSvensk arkitektur internationellt uppmärksammad
09.05.2018 14:59 3 min lästid

Svensk arkitektur internationellt uppmärksammad

09.05.2018 14:59 3 min lästid
Greenhouse Garden – Reflect Project Connect. Illustration: In Prais of Shadows Arkitektur.

Greenhouse Garden – Reflect Project Connect. Illustration: In Prais of Shadows Arkitektur.

Dags för årets arkitekturbiennal i Venedig.

Jessica Branschaktuellt
0

Snart är det dags för årets arkitekturbiennal i Venedig 26 maj – 25 november 2018. Bland annat finns svenska teman som trä, innovation och de globala hållbarhetsmålen på agendan. 

I parken Serra dei Giardini visas utställningen Greenhouse Garden – Reflect Project Connect, som handlar om utforskande arkitektur, innovativa material och hållbar produktion.

Världens viktigaste arkitekturutställning

Den internationella arkitekturbiennalen i Venedig brukar kallas världens viktigaste arkitekturutställning, skriver Svenska Institutet i ett pressmeddelande. Parken Serra dei Giardini, som ligger beläget mellan de två biennalområdena Arsenale och Giardini, har de senaste åren blivit en mötesplats för svenska utställningar under biennalen. I år samarbetar Svenska institutet, Sveriges Arkitekter, Svenskt Trä och Folkhem kring projektet Greenhouse Garden – Reflect Project Connect som innehåller en utställning om hållbar arkitektur och innovativa material i ett växthus från förra sekelskiftet, samt en specialbyggd paviljong som inrymmer en serie seminarier, workshops och samtal.

Accepting the Challenge

Agenda 2030 och de 17 globala hållbarhetsmålen löper som en röd tråd genom det svenska bidraget. Särskilt fokus ligger på de mål som relaterar till utställningens teman: hållbar energi för alla, hållbar industri och innovationer och infrastruktur, hållbar konsumtion och produktion och bekämpa klimatförändringen. Svenska institutets utställning Accepting the Challenge – Sweden and the 2030 Agenda kommer därför att komplettera huvudutställningen under stora delar av biennalperioden, menar Svenska Institutet.

– Sverige har en mycket lång tradition av att använda trä som byggmaterial och stor erfarenhet av hållbart skogsbruk. Detta tillsammans med vår starka position inom innovation, bidrar till att finna nya spännande lösningar för framtiden. Dessutom rankas Sverige för närvarande som det främsta landet i världen sett till de nationella framstegen mot de 17 målen för hållbar utveckling. Därför känns det roligt och naturligt att Sveriges bidrag fokuserar på dessa styrkor under årets biennal, säger Svenska institutets generaldirektör, Annika Rembe.

Som del i utställningen byggs en träpaviljong i trädgården, ritad av In Praise of Shadows Arkitektur. Den är en fullskaledemonstration som byggs med hjälp av avancerad träteknologi. Paviljongen blir navet för samtal, seminarier och workshops som kretsar kring hur träindustrins höga innovationstakt kommer att förändra arkitekturen och arkitektens arbetssätt. De visar också träarkitekturens starka koppling till de globala miljömålen i Agenda 2030.

 

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!