ArkitekturSveriges första naturbana markanvisningstävling avgjord
26/01/2022 2min lästid

Sveriges första naturbana markanvisningstävling avgjord

26/01/2022 2min lästid
Sveriges första naturbana markanvisningstävling avgjord

Grønn. Foto: Belatchew Arkitekter

Markanvisningen omfattar cirka 90 bostäder och cirka 1 000 - 2 400 kvadratmeter lokalyta intill den framtida stadsparken, entrén till den nya tunnelbanan och gallerian Nacka Forum.

Sveriges första naturbana markanvisningstävling är arrangerad av Nacka Kommun och vinnare av tävlingen med projektet Grønn är Belatchew Arkitekter tillsammans med Selvaag Bostad och Urbio.

Grønn vann med motivationen att det förstärker platsens identitet både på grund av det gröna och husets arkitektur. Nacka kommun tilltalades av det övertygande och nyskapande sättet att integrera växtligheten i kvarteret på ett varierat och långsiktigt hållbart sätt.

– Det känns verkligen roligt att få möjlighet att vara med och gestalta Nackas koncept Naturban i framväxten av det nya Centrala Nacka. Det är särskilt givande att vara verksam i en kommun som Nacka där ambitionerna inom arkitektur och stadsutveckling är så höga, säger Rahel Belatchew, vd och Chefsarkitekt, Belatchew Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Grønn är det första kvarteret som utvecklas inom ramen för Nacka kommuns koncept Naturban, där det i Centrala Nacka utvecklas en attraktiv och levande stadsdel med en naturban karaktär vars identitet skapas genom det dynamiska mötet mellan stadens puls och naturens lugn, skriver Belatchew Arkitekter.

– Tillsammans med Belatchew och Urbio har vi en projektidé som ger goda boende- och stadskvalitéer i mötet mellan grönskan och den urbana staden. Naturban är ett väldigt spännande grepp från Nacka kommun och stämmer väl med vårt livsstilskoncept Selvaag Pluss. Vi är väldigt glada över förtroendet och ser fram emot det fortsatta arbetet, säger Britta Blaxhult, vd Selvaag Bostad.

– Grønn erbjuder ett boende i skärningspunkten mellan stad och natur. Mot Nacka Forum och torget koncentreras stadslivet samtidigt som byggnaden terrasseras ned mot parken. Om man vill går det att hyra en arbetsplats, festlokal eller prata odling med sina grannar i det gemensamma växthuset, säger Elinor Blomberg, uppdragsansvarig arkitekt, Belatchew Arkitekter.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!